CONTEMPORARY SARATOGA HOME

REVAMP AND REDEFINE

We had to meet 3 primary goals for remodeling this 1550SFT ranch style home in Saratoga.

1. Increase square footage to accommodate growing needs of the family.

2. Make it a more energy efficient and sustainable home by innovative use of design and materials.

3. Change the language of its architecture from traditional to contemporary, without changing the existing envelope of the home.

STRATEGIES TO MEET THE GOALS SET.

1. Maximizing construction efficiency and optimizing project cost by locating the entire addition to the rear of the house. 

2. Using finishes and products that are resilient and require less maintenance over time.

3. Staying true to the existing design of the home but giving the owners ability to customize based on their needs.

AFTER IMAGE

AFTER IMAGE

BEFORE IMAGE

BEFORE IMAGE

ENTRY DOOR

ENTRY DOOR

ENTRANCE FOYER

De Sanka Ave 15.jpg
BUILT IN BENCH SEATING AT FRONT BAY WINDOW

BUILT IN BENCH SEATING AT FRONT BAY WINDOW

De Sanka Ave 3.jpg
De Sanka Ave 34.jpg
LIVING ROOM WITH NEW NORTH WINDOWS

LIVING ROOM WITH NEW NORTH WINDOWS

DINING/ KITCHEN AREA

DINING/ KITCHEN AREA

De Sanka Ave 18.jpg
De Sanka Ave 19.jpg
De Sanka Ave 20.jpg
De Sanka Ave 27.jpg
De Sanka Ave 28.jpg
De Sanka Ave 29.jpg
De Sanka Ave 32.jpg
 

Simple strategies used.

1. Changing the 'skin' of the home from the outside not only allowed us to change the look of the house but we will also be able to add foam insulation into these walls which previously had none. This automatically improves efficiency and hence will be a more comfortable home.

2. Another example of customization and efficiency being simultaneously met in this particular home was the removal of the fireplace. The home owners never used their existing fireplace and with the kind of weather in California this was an easy do away. Getting rid of their wood fireplaces freed up unused square footage as well as helped improve air quality.

3. The owners wanted to retain as much of the backyard as possible yet wanted a home that felt 'spacious'. By increasing  the height of the added volume from 8' to 9' the same space felt larger and more voluminous without increasing the footprint.

Here are some videos of the ongoing construction.